Poroholma

Purjelaivasatama

Rauman Poroholma - Purjelaiva M/Aux Kathrina

Poroholman lomakeskuksessa sijaitsee purjelaivasatama, jota kotisatamanaan pitää kolme historiallista purjelaivaa. Suomen suurin purjehduskuntoinen, raakapurjein varustettu purjelaiva Priki Gerda. Täysin purjehduskuntoinen ja edelleen risteilevä, vuonna 1949 rakennettu Kathrina. Museolaivaksi muutettu, vuonna 1947 valmistunut kaljaasi Marita.


Kuunari laiturissa


Priki Gerda

Gerda kääntää katseita niin laiturissa kuin merelläkin, eikä ihme: 49-metrinen priki Gerda on paitsi Suomen suurin, myös ainoa raakapurjealus.

Gerdalla purjehtiminen on haastavaa ja se vaatii erityisosaamista. Aluksessa on kaksi 30-metristä mastoa ja kummassakin 5 raakaa. Purjeita on 15, plokeja noin 300 ja köyttä yhteensä yli 5 kilometriä. Kaikki purjeisiin liittyvät manööverit ovat suhteellisen suuritöisiä operaatioita ja niihin vaaditaan paljon käsipareja. Gerdan tilavuus on jopa 286 rekisteritonnia. Priki gerda viralliselta nimeltään Gerda Gefle rakennettiin ruotsin gävlessä 1995-2005. Alus on replika samannimisestä rahtipurjelaivasta joka valmistui sekin gävlessä 1869. Alkuperäinen briggen Gerda seilasi aina 1930-luvulle asti kunnes siirtyi museoalukseksi Ruotsiin Gävleen, jossa se tuhoutui vuonna 1959.

 

Kuunari merellä


Kuunari laiturissa


M/aux Kathrina

M/aux Kathrina rakennettiin vuosina 1947-1949 Sarvisalossa, Pernajan kunnassa. Rakennusmestarina toimi laivanrakentaja Albin Gustafsson Porvoosta ja työnjohtajana Härkäpään kylästä kotoisin oleva Walter Forsell. Kathrina laskettiin vesille keväällä 1949. Kathrina on poikkeuksellisen hyvin rakennettu 3-mastoinen kuunari: 31,75 m pitkä, 7,34 m leveä ja syväys lastattuna n. 2,5 m.

 

Kuunari merellä

Kathrina tekee yleisöristeilyjä Poroholman Lomakeskuksesta. Alus on varattavissassa myös yksityskäyttöön purjehduksiin merelle tai juhliin laiturissa.

Lisätiedot ja myynti:

www.kathrina.fi
tai www.poroholma.fi/kathrinaM/aux Marita

M/aux Marita on rakennettu Porvoon saaristossa vuonna 1947. Laiva on tyypiltään kaljaasi, kaksimastoinen purjelaiva, jossa on apumoottori. Alun perin laiva on rakennettu rahtilaivaksi - sillä kuljetettiin mm. hiekkaa Vessööstä (Porvoon saaristossa) Helsinkiin. M/aux Marita kuuluu vuodesta 1994 Suomen Museoviraston ylläpitämään Perinnelaivarekisteriin. Maritan pituus 27,8 metriä, leveys 7,3 metriä, purjepinta-ala 276 neliömetriä ja syväys 2,3 metriä.


Laivasauna

Marita toimii Captain Jack`s -purjelaivaravintolana Poroholman Lomakeskuksessa.

Lisätiedot ja myynti:

(02) 533 5522 tai info@poroholma.fi
www.poroholma.fi/captainjacks
Captain Jack`s on Facebookissa

 

Ruori